Maia Sandu ia apărarea Domnicăi Manole: „Constatarea ANI este ilegală. Sper ca juriștii să explice mai mult la acest subiect”
Maia Sandu ia apărarea Domnicăi Manole: „Constatarea ANI este ilegală. Sper ca juriștii să explice mai mult la acest subiect”
03 Ianuarie 2022
13:07
742 vizualizări
Șefa statului, Maia Sandu, consideră constatarea Autorității Naționale de Integritate în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, una ilegală. „Sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect”, a spus Sandu.
„Din câte înțeleg și nu sunt specialistă în domeniu, această constatare ANI este ilegală și sper ca juriștii, oamenii cu experiențe și cunoștințe în domeniu să explice mai mult la acest subiect.
Cred că aici trebuie să discutăm despre încrederea noastră în deciziile ANI și am vorbit despre asta de mai multe ori. Despre modul în care această Autoritate a funcționat de la momentul creării până acum”, a declarat Sandu.
ANI a anunțat vineri, 31 ianuarie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Președintele Curții Constituționale. Asta după ce în ședința din 27 aprilie 2020, Domnica Manole nu a fost recuzată de la ședința la care se decidea soarta mandatului său de judecător al CC.
Câteva zile înainte, 56 de deputați au votat pentru numirea lui Boris Lupașco în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Propunerea a venit din partea fracțiunii PSRM, după ce în aceeași zi a fost modificată hotărârea prin care a fost numită Domnica Manole magistrat la CC.
54 de deputați au votat pentru adoptarea declarației cu privire la uzurparea puterii în stat de către Curtea Constituțională și acordarea votului de neîncredere a 3 magistrați.
Judecătorii Curții Constituționale au luat act de declarația adoptată în Parlament cu privire la recunoașterea caracterului captiv al CC. „Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii CC constată caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri. Potrivit art. 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului produc doar efecte politice”, menționează CC.
0
0
Comentarii
Nu sunt comentarii
Scrie comentariu
Trimite